Bolyai jános műszaki szakközépiskola és kollégium budapest

§ (6) bekezdés]. MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA! Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 6-12. hónapra 14. 406, -Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus...

Az Ellátási Lánc Fogalma Szereplői És Jellegzetességei — 1. Az Ellátási Lánc Értelmezése - Pdf Ingyenes Letöltés

Ezen keretek között nem célunk bemutatni a lehetséges definíciókat, hanem csak azt, ami tananyagunk szempontjából kiindulópontként szolgál. Definíció szerint a logisztika "a nyersanyagok, termelésközi készletek és késztermékek, illetve hozzájuk kapcsolódó információk hatékony áramlásának tervezését, megvalósítását és ellenőrzését szolgáló tevékenységekintegrációja a vevői elvárásoknak megfelelően. " Ezek a tevékenységek magukban foglalják: • a beszerzést, • a készletgazdálkodást, • a termeléstervezést, • a szállítást, • a disztribúciót, • a raktárgazdálkodást stb. Nem beszélünk logisztikáról abban az esetben, ha az nem fedi le a teljes anyagi és hozzá kapcsolódó információáramlást, csak annak egy vetületére koncentrál, mint pl. a szállításra vagy raktárgazdálkodásra. A definíció egyik fontos területe az integráció, ami azt jelenti, hogy az elkülönült, logisztikához kapcsolódó tevékenységek egy rendszerben működnek. Szintén ki kell emelni a definícióból a vevői aspektust is, azaz a logisztikairendszer megtervezését és működtetését mindig a vevői elvárásokból kell származtatni.

Ellátási lánc szereplői | LOGISZTIKA.COM - Az ellátási láncról döntéshozóknak

Az ellátásilánc-menedzsment (Supply Chain Management – SCM) a logisztika alapjain felépült új irányzat a modern logisztikában. Az ellátási lánc folyamata a nyersanyag-kitermeléstől a késztermékeknek a végfelhasználókhoz történő kiszállításáig tart, illetve magába foglalja a termékhez kapcsolódó különböző szolgáltatásokat (szervizszolgáltatások, hulladékkezelés, újrahasznosítás). A termelővállalatok, beszállítók, vevők, különféle logisztikai szolgáltatók logisztikai rendszereinek összekapcsolását integrált ellátási láncnak nevezzük. Az integrált ellátási lánc létrehozásának célja az értéktermelő folyamat minőségének, hatékonyságának javítása. Az integrált ellátási láncot a hatékony működés biztosítása érdekében menedzselni szükséges. A menedzselés alapvető célja a vállalatok működésének optimalizálása, ennek révén minél nagyobb érték teremtése. Az üzleti folyamatoknál (például beszerzés, szállítás, raktározás, gyártás) az együttműködő partnerek közös céljait veszik figyelembe. A beszerző feladatai közé tartozik a beszállítók felkutatása, minősítése, versenyeztetése és értékelése.

Ehhez elengedhetetlen az internethasználata például azaz [1] Az ellátási láncok menedzselése a logisztikai feladatok menedzselésén kívül magába foglalja az érintett vállalatokat átfogó stratégiai folyamatokat is (K+F – kutatás + fejlesztés, erőforrások biztosítása stb. ). Az ellátási lánc menedzselésével versenyelőnyt lehet elérni, mely megnyilvánul a forgalom és nyereség növekedésében, a készletek csökkenésében és az átfutási idők rövidülésében. Az SCM-en belüli egyes folyamatokkal kapcsolatos döntéseknél az egész SCM-re gyakorolt hatást vizsgáljuk, és az alapján optimalizálunk a kis részterületen is (például egy részterület működtetése esetleg más megoldással magasabb költséggel jár, de a gyártástól vevőig húzódó lánc egészében ez a megoldás hatékonyabb, a részterületen jelentkező többletköltségnél nagyobb megtakarítást jelent, ezért ezt választjuk). Bizonyos esetekben összefolynak a határok a saját vállalat logisztikai folyamatai, ill. a beszállító és/vagy a vevő logisztikai folyamatai között.

1. AZ ELLÁTÁSI LÁNC ÉRTELMEZÉSE - PDF Ingyenes letöltés

  1. Eladó használt beton kerítés oszlop r
  2. Kereskedelmi és marketing modulok | Sulinet Tudásbázis
  3. Ellátásilánc-menedzsment – Wikipédia
  4. Szép kártya szabadidő elfogadóhelyek győr
  5. Citroën - Citroën Magyarország

Ellátásilánc-menedzsment – Wikipédia

A beszállítókkal és a vevőkkel az integráció elvét kell alkalmazni. 2. Kölcsönös információ-megosztás az ellátási láncban működő vállalatok között. 3. Kölcsönös kockázat- és eredménymegosztás az ellátási láncban működő vállalatok között. 4. Kooperáció az ellátási láncban működű vállalatok között. 5. Azonos vállalati cél kitűzése és ugyanazon szempontokra való összpontosítás a vevő kiszolgálásában az ellátási láncban lévő vállalatoknál. 6. Folyamatok integrálása. 7. Partnerek közötti hosszú távú kapcsolat kiépítése és fenntartása. Az ellátási lánc

Logisztikai kiszolgálási színvonal 2. Benchmarking 3. Termelékenység 4. Eszközök 5. Minőség A logisztika céljából és feladatából egyértelműen megállapítható, hogy a logisztika nem egy szállítási és/vagy rakodási tevékenységet jelent, hanem egy rendszert, amely az egyes feladatokat/folyamatokat összefüggéseiben szemléli és tesz javaslatot megoldására.